Риболов на Костур с Малка Блесна! Няколко съвета , как да имаме повече слука и по-малко КАПОчинота!

Динамиката е едно от главните неща при риболова на спининг,но не винаги хищниците се хранят активно. Има много фактори ,които оказват влияние върху поведението на рибите, че дори и най-опитните риболовци понякога са КАПО!

Според нас най-лесен за улов си остава костура. Популацията на „раирания бандит“ в страната ни е доста прилична, а бройките с по–масови размери се движат на пасажи.

Ако твоята примамка бъде подадена близо до пасажа със сигурност ще имаш успех, защото конкуренцията тук е на лице и рибата се бори за всяка хапка. Това че е лесен за хващане не означава, че риболова е неприятен, напротив този риболов е най-практикуван и е главен обект на спинингистите за риболов от брега.

Ето за това пишем и тази статия.

Хищниците, като Бяла риба и сом се търсят с лодка и на Влачене (Тролинг), щуките пък се търсят на строго определени места със много закачки и водорасли.

Класика си остава риболова на костур от брега на малка блесна. Лесен монтаж, лесно водене на примамката, абее… класика. Ако имаш късмет и намериш пасажа резултата няма да закъснее.

Има моменти, когато риболова на костур изобщо не е лесен, и блесната която ти била успешна вчера, днес може изобщо да не работи за теб. Причината за това е че „Рибата къща няма“ и вероятно не си намерил пасажа.

  Какво да правим в такъв случай?

Постарай се да обиколиш възможно най–много водоема, за да имаш възможността да ловиш на повече различни места. Замятай блесната навсякъде – на чисто дъно, до водорасли, дървета и също така избирай различни дълбочини. Търси рибата.

Намериш ли една, често ще има и още, защото си намерил пасажа.

Костурите се хранят на пасаж, почиват си на пасаж и изобщо се държат заедно.

 

Следвай тези прости правила за да имаш повече слука и по малко да пиеш КАПОчино 🙂

 

✅ Експериментирай също и с играта на примамката .Води я бавно, забързвай.
✅ Прави паузи, пробвай да водиш на повърхността или близо до дъното. Опитай се да напипаш предпочитанията на рибата.
✅ Ако видиш някъде около брега малките рибки да скачат, това е перспективно място. Това е знак, че нещо ги притеснява или гони, затова отдели малко повече време на този район.
✅ Ако няма резултат на успешната до сега примамка, сменете я. Избери друга блесна с различна шарка и цветове.
✅ Светлината и времето също влияят на предпочитанията им към цветовете, така че експериментирайте.
✅ Не залагайте на едри примамки, ако рибата е мудна. Няма смисъл. Ако ловите с воблери, отново използвайте по–малки размери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *